Kuru Bir Cildimiz Varsa Kışın Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  •  3.07.2022
  •  

Kışın havaların soğumasıyla birlikte cildimiz de ısı değişiminden olumsuz etkilenmektedir. Bununla beraber ısınmak amacıyla kullandığımız klima ve kaloriferler de cildimizin kurumasını sağlar. Özellikle klima sıcak hava üfleyerek havayı daha hızlı bir şekilde kurutur. Çok sık duş almak da vücudun yağ dokusunu zayıflattığı için kurumaya sebebiyet verebilir. O yüzden bu içeriğimizde kış aylarında cilt bakımı hakkında gerekli bilgileri bulacaksınız.

Kışın soğuk hava ve rüzgar cildimizi kuruturken düşük sıcaklık kan dolaşımımızı da zorlaştırdığından dolayı cildimiz daha solgun görünür. Vücudumuzun cildimizin beslenmesi için gerekli olan antioksidanları üretim hızı düşer. Böylece cildimiz cansızlaşır ve güçsüzleşir. Cildin kurumasıyla beraber yağ oranı da düşer. Bu da cildimizin daha hassas ve olumsuz dış etkilere karşı daha duyarlı olmasını sağlar. Ciltte kaşınmalar, kızarmalar, çatlamalar görülebilir. Bu reaksiyonlar aynı zamanda cildinizin yaşlanmasını da hızlandırır.

Kış Aylarında Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Cildimizi kış aylarında soğuk havalara karşı korumanın birtakım yolları vardır. Kurumayı önlemek için yağlı ve besleyici kremler, nemlendiriciler ve yağlı sabunlar kullanılabilir. Bunlar akne gibi yağ bezi hastalıklarına karşı da cildinizi korur. Kullanılan ürünlerin içerdiği kimyasal maddeler kontrol edilmeli, yan etkilerine karşı bilinçli kullanılmalıdır. Ayrıca kullanılan nemlendirici ürünler cilt tipinize de uygun olarak seçilmeli.

Cilt temizliğinde kullanılan tonikler alkol içermemelidir. Cildin yağ tabakasının desteklenmesi için özel maskeler uygulanabilir. Bunlar için özel olarak üretilen cilt bakım ürünlerinden kullanabilirsiniz. Kuru ciltlerde yağ dengesini koruyan nemlendiriciler, yağlı ciltler için de gereklidir. Bunun için piyasada cilt tipine uygun farklı ürünler bulunmaktadır.

Cildinize düzenli olarak peeling yaparak yüzeydeki dökülmeyi önleyebilir ve cildinizin beslenmesine yardımcı olabilirsiniz. Peeling sonrası vitamin içeren nemlendirici bakım kremlerinden de uygulayabilirsiniz.

Sağlıklı Ciltler İçin Beslenmenin Önemi

Kış mevsiminde güçsüzleşen cildin korunmasında yediğimiz besinlerin de önemi büyük. Cildimizin beslenmesi için son derece önemli olan vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengin meyve ve sebzeler tüketilmelidir. Özellikle kışın omega-3 alınması, cildimizin ihtiyacını büyük oranda karşılamaktadır. Ayrıca sadece yazın değil kışın da su tüketimi son derece önemlidir. Bu cildimizin su ve nem dengesinin korunmasında en doğal yardımcımız.

Özellikle kuru ciltlerde en sık karşılaşın sorunlardan biri de göz çevresindeki kırışıklıklar. Bunun için özel serumlar kullanılarak göz çevresi nemli tutulmalıdır. Kış aylarında soğuk havaların etkisiyle banyoda sıcak suyla yıkanmak isteyebilirsiniz fakat bu cildinize zarar verir. Duşta ılık su kullanılmalı ve 10-15 dakikadan fazla suya maruz kalmamaya çalışmalısınız. Duşun son aşamasında soğuk su ile durulanıp çıkmak, kan dolaşımının hızlanması ve temizlenen gözeneklerin mikroplara karşı korunaklı olması bakımından faydalıdır. Duştan sonra ise vücudunuzu iyice kurulayın, çünkü vücudunuzun ıslak kalması da cildinizin kurumasını sağlayan olumsuz etkenlerden biri.

Kış aylarında kullanılan nemlendirici ve yağ dengesini koruyucu kremlerin mümkün olduğunca bitkisel içerikli ürünler olmasına dikkat edin. Her el yıkama sonrasında ellerinize krem uygulamanız, özellikle kış aylarında cildinizi soğuğun olumsuz etkilerinden korur, güçlendirir ve çatlamaları önler. Uyumadan önce dudaklara sürülen nemlendiriciler de gece boyunca dudakları besler. Ph değeri yüksek olan vücut bakım ürünleri, cildinizin hızla kurumasını sağladığı için uzak durulmalıdır. Özellikle banyodan sonra vücudunuza koruyucu losyon sürerek de kış aylarında etkin bir koruma sağlayabilirsiniz.

Yazımızda sizler için kuru bir cildimiz varsa kışın nelere dikkat etmeliyiz sorusunun cevabını aradık. Elbette bulduğumuz cevaplar genel geçer cevaplar. Dermatoloji çok geniş bir alan. Geçmeyen cilt rahatsızlıklarınız varsa derhal doktorunuza danışınız.