Bebek ve Anne Hijyeninde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  •  3.07.2022
  •  

Yeni doğan bir bebeğin bağışıklık sistemi henüz çok zayıftır ve kolaylıkla mikroplardan etkilenip hastalanabilirler. Hassas ciltleri bakterilerin vücuduna girmesini kolaylaştırır. Bu açıdan bebekler için bulunduğu ortamın hijyeni oldukça önemlidir. Bu yazımızda sizlere bebek bakımında ebeveynlerin dikkatli olması gereken hususlardan ve özellikle hijyenin öneminden bahsedeceğiz.

Bebek Bakımında Hijyenin Önemi

Bebek bakımında temizlik çok önemlidir. Yeni doğmuş bir bebek en çok anne ve babasıyla etkileşim halindedir. Emzirme, kucağa alma, bezinin değiştirilmesi gibi durumlarda bebeğin sağlığı açısından anne babanın kendilerinin ve bebeğin hijyenine dikkat etmesi gerekir. Ebeveynler sık sık ellerini yıkmalı, çevre temizliğine özen göstermelidir. Kişisel temizlik konusu özellikle bebeğini emziren anne için hassas bir konudur ve asla ihmal edilmemelidir. Emziren anneler memelerini temiz tutmalı, göğüs pedini sık sık değiştirmelidir. Bunların dışında anne baba, giysilerinin temizliğine de dikkat etmelidir. Dışarıdayken giyilen giysilerle evde bebekle temas kurulmadan değiştirilmelidir.

Bebeğin bakımında her ne kadar temiz bir ortam sağlanması gerekiyorsa da tüm mikroplara karşı kapalı bir ortam oluşturmak bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından faydalı değildir. Bebeğin mikrop ve bakterilere maruz kalması, vücudunun onlarla mücadele ederek bağışıklık sisteminin gelişmesine yardımcı olur. Bebeğinizin yeni şeyler keşfetmesine izin verin.

Göbek bağı düştükten sonra bebeğe sık sık banyo yaptırılmalıdır, göbek bağı düşmeden önce ise banyo yerine temiz bir bezle düzğünce silinmelidir. Çünkü bu süreçte göbek bağının olduğu bölgenin enfeksiyon kapma riski yüksektir. Banyo aynı zamanda bebeğin vücudunu gevşetip sakinleştirir. El ve tırnak bakımına da özen gösterilmeli, çünkü bebekler ellerini sürekli yüzlerine, ağızlarına götürürler. Bu da yine enfeksiyon kapmasına sebep olabilir. Banyoda bebek cildine uygun, alkol ve paraben içermeyen, bebeklere özel üretilmiş, göz yakmayan şampuan ve sabunlar tercih edilmelidir.

Bebek İçin Hijyenik Bir Ortam Oluşturun

Özellikle emekleme döneminde bebekler sürekli zeminle temas halinde olduğundan dolayı kıyafetleri sürekli kirlenir. Terlediklerinde ve kustuklarında da kirlenen kıyafetleri sık sık değiştirilmeli, temiz kıyafetler giydirilmelidir. Dışarıya çıkarken yanlarında yedek kıyafet bulundurabilirler. Tabii bu arada zemin temizliği de önemli. Halı ve döşemelerde gözenekler arasında mikropların ve yabancı maddelerin gömülmüş olması bebeğin hijyeni açısından sakıncalıdır. Mümkün olduğunca kimyasal temizlik ürünlerinden uzak durulmalı ve zemin temiz tutulmalıdır.

Bebeğin bulunduğu ortamın havalandırılması oldukça önemlidir. Ayrıca bebeklerin kolayca ulaşabilecekleri yerlerin temizliğine de dikkat edilmeli. Bunların dışında elbette bebeklerdeki merak duygusu ve sürekli olarak bir şeyleri keşfetme isteğinin önüne geçmemeli. Bu açıdan onların bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmak için beslenmesine de gereken özeni göstermelisiniz. Probiyotikler bunun için son derece yardımcı bir destektir. Probiyotik içeren besinlerle bebeğinizin bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak bakterilerle oluşması muhtemel enfeksiyonları önleyebilirsiniz.

Kısacası bebek bakımında anne babanın dikkat etmesi gereken en önemli konu hijyendir. Bebeklik döneminde hijyenin sağlanması sonraki yıllarda sağlıklı bir şekilde, güçlü bir bağışıklık sistemiyle yaşamına devam etmesini sağlayacaktır. Bu dönemde ebeveyn olarak gerekli tedbirleri alırken, bebeğin aşıları da ihmal edilmemeli, sadece hastalandığı durumlarda değil, düzenli olarak doktor muayenesinden geçirilerek gerekli sağlık önlemleri alınmalıdır.